Mushroom + pine nut risotto

IMG_0734

Mmmm, I love a good risotto! But they’re really, really hard to present in any appetizing way (meaning I couldn’t find one fast, being hungry and all that), so here’s a shot of the table setting instead!🙂

*

Mmmm, kuinka tykkäänkään risotosta! Mutta koska niitä on tosi, tosi hankala kuvata mitenkään ruokahalua herättävästi (eli siis en keksinyt nopeasti miten asetella se lautaselle nätisti, kun oltiin nälkäisiä), joten tässä kuva pöydästä sen sijaan!🙂

IMG_0701

I use almost invariably Jamie Oliver’s Basic Risotto recipe, because that’s just tried and true by now.🙂 It has celery, which tastes way different when cooked than fresh. I like fresh celery (Bloody Mary, anyone?), but I know some people really don’t. Even those people have been known to like this risotto, though!

Last night I used too much celery, because I didn’t find an onion and figured I’d just ad celery instead. Yes, we had shallot’s, and no, I didn’t see them, maybe they were too close or something.🙂 Oh well. Lesson learned: don’t increase the amount of celery in the recipe if you’re gonna use something mild flavored like mushrooms in the risotto. The result will still taste good, but the acidity in the celery totally overpowers the mushrooms.

The basic recipe tells you to stir the rice, “massaging” the stock in. You need to keep stirring a lot, because that’s what the “massaging the rice” means. If you disregard stirring, you’ll save your arm muscles but end up with cooked rice and vegetables instead of a creamy, lovely risotto. :) Once the rice is just about cooked, you take it off the heat, add parmigiano and butter and whatever you decided to have in the risotto (mushrooms and pine nuts, in my instance) and let it sit for 5 or so. Om nom nom!

*

Jamie Oliverin Basic Risotto -resepti on parhautta. Siinä on varsiselleriä, joka maistuu kypsennettynä ihan erilaiselta kuin raakana. Tykkään raa’asta selleristä (Bloody Mary, anyone?), mutta tiedän että monet ihmiset ei. Tosin osa heistäkin, joille raaka selleri on kauhistus, on tykänneet tästä risotosta!

Eilen laitoin liikaa selleriä, koska en löytänyt sipulia ja aattelin että sen voi korvata reilulla annoksella selleriä. No ei voi, jos haluaa käyttää risotossa jotain pehmeän makuista kuten sieniä. Sellerin hapokkuus peittää sienten maun aika totaalisesti. Ei siitä risotosta silti pahaa tule, mutta sienten maku häviää.

Perusresepti kehottaa sekoittamaan riisiä, “hieroen” liemi riisiin. Sekoita, sekoita, sitä se tarkoittaa. Jos et sekoita, käsilihakset kiittää, mutta sitten tuloksena on keitettyä riisiä ja kasviksia kermaisen risotto-ihanuuden sijaan. Kun riisi on ihan melkein valmista, ota lämpö pois ja lisää parmesaani ja voi, sekä valitsemasi lisukkeet (tässä tapauksessa sienet ja pinjansiemenet). Anna levätä kannen alla viitisen minuuttia. Om-nom-nom!

IMG_0704 IMG_0706

Slice fresh mushrooms and heat up a pan with butter (plus bacon fat, as it happened). Once the pan is hot, fry mushrooms on both sides. The result is best if you only have one layer of shrooms on the pan at a time.🙂 Add salt and pepper and let them wait for the risotto. These work nicely in a salad or soup or something as well!

Pine nuts are roasted on a dry pan, and are done when they’re just about golden or light brown, otherwise they burn and taste bad. They’re really, really hot just off the pan, by the way. Just sayin’.🙂

*

Viipaloi sienet ja lämmitä paistinpannu kuumaksi. Käytä voita tai, kuten tässä tapauksessa, pekoninrasvaa. Kun pannu on kuuma, lisää sienet ja paista molemmat puolet. Kerros sieniä kerrallaan, muuten niistä tulee pehmeitä paistetun sijaan. Lisää suolaa ja pippuria ja anna sienten odottaa kunnes risotto on valmista. Nämä käy ihanasti lisukkeeksi myös salaateissa tai keitoissa tms!

Pinjansiemenet paahdetaan kuivalla pannulla. Paahda vaan siihen asti että siemenet alkaa olla kultaisia tai kevyen ruskeita, ettei ne pala ja ala maistua pahalta. Ja ne on sitten tosi kuumia pannulta tullessaan, ihan vaan tiedoksi.🙂

IMG_0711

The recipe calls for 400 gr of arborio rice. That’s just about 4,5 dl of rice. I checked.

*

Reseptin 400 grammaa riisiä on 4,5 desiä. Tarkistin.

IMG_0714 IMG_0717 IMG_0718 IMG_0721

Did I mention it was really, really difficult to get a decent shot of the meal? It was. We were hungry! Also, risotto looks kinda slimy on the plate. Do a google pic search if you don’t believe me. I think the best photos are those where it’s in a cute bowl, distracting the eye from the sliminess… But as it happened, my hungry boyfriend was giving long eyes to the risotto and… yeah, no more photos!🙂

*

Taisin mainita että risoton kuvaaminen oli tosi, tosi vaikeaa? No, se oli. Oltiin nälkäisiä! Ja risotto tuppaa näyttämään vähän limaiselta lautasella, tsekkaa googlen kuvahausta jos et usko. Parhaissa kuvissa risotto näyttää olevan söpössä kulhossa, ettei silmä kiinnity limaan… mutta koska nälkäinen poikaystävä tuijotti risottoa haikeasti, päätin että kuvaaminen sai tällä kertaa jäädä!🙂

3 thoughts on “Mushroom + pine nut risotto

  1. Pingback: Sushi for Lunch | Hiljaa sillalla by Marjo Anniina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s